SON DAKİKA
Aksa Haber Bursa

Bozkırın Bilgesi Yad Edildi

Bozkırın Bilgesi Yad Edildi

Osmangazi Belediyesi, yaşamı boyunca Selvi Boylum Al Yazmalım’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda esere imza atan Türk dünyasının ölümsüz edebiyatçısı Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov, için anma programı düzenledi.

Osmangazi Belediyesi, Kırgız Yazar Cengiz Aytmatov’un doğumunun 92’nci yıldönümü anısına etkinlik düzenlendi. Ördekli Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve Osmangazi Belediyesi’nin sosyal medya hesapları üzerinden canlı olarak yayınlanan müzikli söyleşide konuşmacı olarak Prof. Dr. Mehmet Yüce, yer aldı. Prof. Dr. Yüce’nin Bozkırın Bilgesi Aytmatov’un hayatı ve eserleri hakkında bilgiler verdiği etkinlikte, Uludağ Üniversitesi öğrencileri Cholpon Kambarova ve Oksana Ulukbek Kyzy de kopuz ve ağız kopuz çalıp Kırgız türküleri söyledi.

ESERLERİ 170 DİLE ÇEVRİLDİ

Konuşmasına Cengiz Aytmatov’un Türk dünyasının yetiştirdiği en büyük edebiyatçılardan birisi olduğuna dikkat çekerek başlayan Prof. Dr. Mehmet Yüce, “Aytmatov, Sovyetlerin Türkistan’ı işgal ettiği bir dönemde, zor şartlar altında yetişmiştir. Henüz 14 yaşındayken babası öldürülmüştür. Aile bütçesine katkı verebilmek adına iş hayatına atılmış ve eğitim ile iş hayatını birlikte götürmüştür. Tarım ve hayvancılık bölümünü okumuştur. Ancak her zaman edebiyatla uğraşmıştır. Türk kültürünü, tarihini ve folklorunu edebiyata yansıtmış ve dünyaya tanıtmıştır. Eserleri, dünyanın 170 diline çevrilmiş bir edebiyatçıdır. Eserlerinin en önemli özelliği coşku ve savaş anıları olmuştur. Aytmatov’un babası sistem tarafından katledilmiştir. Bu duygularını Kırgızların sahip olduğu folklorik bir dil ile edebiyata aktarmıştır” dedi.

“AYTMATOV TÜRK EDEBİYATINDA BİR DUAYENDİR”

Kırgız sözlü edebiyatının çok eskilere dayanıyor olmasına karşın, Kırgız yazılı edebiyatın yeni sayılabilecek bir tarihe sahip olduğuna vurgu yapan Yüce, “Kırgız yazılı edebiyatı çok sonralardan gelişiyor. Cengiz Aytmatov’un kısa süre içerisinde kendisini geliştirerek edebiyat alanında bir duayen olması hakikatten Bozkırın Bilgesi’nin en önemli özelliklerinden birisidir. Cengiz Atymatov, Kırgız kültürü kadar, Rus kültürünü ve dilini de çok iyi biliyordu. Bu yönlerinden dolayı Rus edebiyatının da önemli şahsiyetlerinden biri olarak sayılmaktadır” diye konuştu.

“KIRGIZİSTAN-RUSYA İLİŞKİLERİNDE ROL ÜSTLENDİ”

Prof. Dr. Mehmet Yüce, Cengiz Aytmatov’un edebiyat çalışmalarının yanı sıra siyaset alanında da görevler üstlendiğini belirterek, “Aytmatov, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği parlamentosunda milletvekilliği yapmıştır. Rusya’nın Devlet Başkanı Boris Yeltsin’in 5 danışmanından biri olmuştur. Bu konumu ile Kırgızistan’ın bağımsızlık döneminde Rusya ile ilişkilerin düzenlenmesinde önemli rol üstlenmiştir. Ülkesini, Lüksemburg, Belçika ve Hollanda’da büyükelçi olarak temsil eden Aytmatov, Avrupa Birliği (AB), NATO, UNESCO’da ülkesinin temsilciliğini üstlenmiştir. Türk dünyasının birliği için ciddi çalışmaları olan bir yazardı. Ortak bir Türk televizyonu kurulması ve Türk Edebiyatı ile ilgili ortak çalışmaların yapılması noktasında girişimleri vardı” dedi.

Cengiz Aytmatov’un 2008’de bir Rus televizyon kanalının belgesel çekimleri için gittiği Tataristan’ın başkenti Kazan’da rahatsızlandığını ve tedavi için götürüldüğü Almanya’da 10 Haziran 2008’de vefat ettiğini ifade eden Prof. Dr. Yüce, Bozkırın Bilgesi’nin Bişkek yakınındaki “Ata Beyit” kabristanında, babası Torekul Aytmatov’un yanına defnedildiğini söyledi.

Etkinliğin sonunda Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kürşad Hasanoğlu, Prof. Dr. Mehmet Yüce’ye teşekkürlerini sunarak hediye takdim etti.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ